Citronela (Lemon grass) in ghiveci

DeLaAndrei
24,00 RON

Lemongrass este o iarba perena cu aroma de lamaie. Se poate comanda in ghivece si se poate pastra chiar si in gradina peste vara, insa odata cu venirea frigului trebuie adapostita la temperaturi de peste 4-5 grade.

Stoc epuizat

Durata de livrare: 1-5 zile

Cod Produs: citr-mic Ai nevoie de ajutor? 0734566050
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)

Citronela sau Lemongrass (in engleză) este o iarbă perenă, nativă climatului tropical din Asia de SE și Africa. India este cel mai mare producător de citronela, unde este cultivată de-a lungul lanțurilor muntoase.

            In gastronomie este folosită in Asia de SE pentru prepararea sosului curry și a anumitor băuturi reci. Se folosește in prepararea amestecurilor pentru marinat, supe și salate. Este recomandat să nu o mancați sau să o tăiați subțire și să o fierbeți bine, datorită structurii lemnoase a frunzelor.
            Are și nenumarate intrebuințări medicinale: tratarea problemelor stomacale, a febrei, a tensiunii crescute și chiar a depresiei. Se mai folosește ca un bun repelent impotriva țanțarilor, a altor insecte și impotriva paraziților externi ai animalelor. In acest scop este transformată in ulei, din care se fabrică diferite spray-uri, chiar săpunuri și parfumuri.

Citronela este o iarbă destul de rezistentă și in general, ușor de crescut. Pentru că este nativă climatului tropical, se va dezvolta mult mai bine dacă beneficiează de mult soare si caldură. Cu toate că este o plantă perenă, aceasta va intampina probleme pe parcursul sezonului rece din cauza climatului cald din care provine. Asta inseamnă că in Romania, planta iși va pierde perenitatea și va deveni o planta anuală. Are nevoie de un sol bine drenat, plin de nutrienți si de spațiu suficient ca să capteze cu ușurință razele solare.

Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu citronela trebuie ținut intr-un loc insorit, unde planta să poată să beneficieze de cat mai multă lumină solară directă și căldură. Are nevoie de mai bine de 8h de lumină in fiecare zi. Avem nevoie și de spațiu in locul unde păstrăm ghiveciul pentru că frunzele acesteia pot atinge 1.8m inălțime. Solul trebuie să fie bine drenat și o să udăm planta  mai rar, avand grijă să nu lăsăm apa să băltească la baza plantei. Putem incerca să păstrăm perenitatea plantei pe durata sezonului rece mutand ghiveciul inăuntru, intr-un loc călduros și bine iluminat.

Recoltarea se face prin ruperea sau prin tăierea firelor, de la baza plantei, luand aminte că baza este cea mai comestibilă parte. Pentru recoltare firele trebuie să aibă o grosime cuprinsă intre 6-12mm. Recoltarea firelor de citronela, in ghiveci, se poate face pe tot parcursul anului, cand firele au cel puțin 30cm lungime. Trebuie să avem in vedere că dacă incercăm să păstrăm perenitatea plantei, ultima recoltare o vom face inainte de venirea inghețului făcand pauză pană spre jumătatea primăverii anului următor.

Transplantarea in pămant. Citronela se va transplanta prin răsaduri pe care le vom pregăti in lunile martie-aprilie, pană cand au rădăcini bine dezvoltate. Solul in care o plantăm trebuie să fie poros, cu un amestec de nisip și cu o retenție scăzută a apei. Nu este indicat să folosim un sol cleios pentru că acesta are o retenție sporită a apei și vom inneca planta. Incepem plantarea in pămant la inceputul lunii iunie cu schema de plantare cu distanta de 60cm intre plante și 60cm intre randuri avand grijă să ii oferim un loc in care să beneficieze din plin de lumina si căldura soarelui. Are nevoie de ploi care să nu depașească 200-250cm pe an. Recoltarea se poate face prin tăierea de sus sau prin taierea de la bază a frunzelor, in funcție de nevoie.

Păstrarea. Firele de citronela se pot păstra uscate sau congelate și refrigerate:
- prin uscarea in intregime a frunzelor, se păstrează pe perioade lungi
- congelate in pungi de plastic, prin indepărtarea primului strat lemnos al invelișului de pe tulpină (cateva luni)
- refrigerate in pungi de plastic, prin indepărtarea primului strat lemnos al invelișului de pe tulpină (cateva zile)

Planta perena: da

Rezista afara peste iarna: nu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!