Patrunjelul cret are un aspect foarte frumos, da senzatia de frunza carnoasa, tufa mare. Aroma sa este la fel ca cea a patrunjelului clasic cu frunza normala, insa cantitatea de frunze recoltate este mai mare.
Il puteti folosi pentru salate sau diverse alte preparate si il puteti avea tot timpul la indemana daca il comandati acum in ghiveci. Este disponibil in ghiveci mic (17 cm - 15 ron) si in ghiveci mare (22 cm - 25 ron).
Marime ghiveci: 17 cm - 1,8L
Durata de livrare: 1-5 zile
Pătrunjelul creț este o planta aromatică, bienală (crește doi ani) provenită din zona Mediteraneeană. In Grecia antică era numit “petroselinon” care se traduce in “țelina de piatră”. In prezent este folosit in multe țări din Europa, in bucătăria americană și in vestul Asiei. Pătrunjelul creț are o frunză mult mai cărnoasă decat cel normal și in același timp ofera o recolta mult mai bogată.
In bucătarie este folosit proaspăt, in marea parte a Europei și in Asia de Vest, tocat și presărat peste diferite feluri de mancare. In general peste supe și ciorbe sau cartofi și salate, se combină intr-un mod foarte plăcut cu gustul roșiilor.
Pătrunjelul este o plantă bienală, acest lucru inseamna că planta trăieste 2 ani. In primul an din ciclul de creștere va produce cele mai gustoase frunze, iar in cel de-al doilea an se pregătește să producă semințe si frunzele iși vor pierde din gust și aromă. Acest lucru nu inseamnă că nu putem să mai recoltăm planta și in al doilea an, doar că recolta nu va mai fi atat de gustoasă. Pătrunjelul creț are nevoie de lumină solară din plin, dar poate să crească și in umbră parțială. Preferă un pămant umed si bogat in nutrienți.
Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu pătrunjel creț trebuie tinut intr-un loc insorit sau intr-un loc cu puțină umbră. Este indicat să-l păstrați pe pervazul unui geam sau afara, pe terasă. Pămantul trebuie să fie bine drenat, de preferat argilos și bogat in materie organică pentru a-i oferii condițiile necesare pentru o dezvoltare optimă. Udarea trebuie să se facă in mod regulat pentru că pămantul trebuie sa fie umed, dar nu ud. Apa nu trebuie să băltească deasupra pămantului din ghiveci pentru ca poate să sporească apariția mucegaiului la radacină. Pentru ca nu este o plantă cu o tufă deasă, nu are nevoie de atăt de mult spațiu pentru aerisire cum au alte plante aromatice, dar totuși va trebui să ținem ghiveciul la o distanță de alte ghivece sau obiecte ca să-i oferim plantei si solului aerisirea de care au nevoie.
Recoltarea in ghiveci se face putin diferit față de alte plante aromatice, in sensul că in cazul pătrunjelului creț se poate consumă și tulpina. Vom tăia tijele de pătrunjel de la bază și din exteriorul plantei. Atunci cand tulpina se divide in trei tije inseamna că este destul de matură pentru recoltare. Pentru că pătrunjelul are productivitate pe tot parcursul sezonului și tăind tijele in modul prezentat anterior ne asigurăm că planta devine mai stufoasă și că avem o productie mai mare. Totodată recoltarea tulpinilor mai bătrane asigură dezvoltarea continuă a tulpinilor noi.
Transplantarea in pămant se face cu tulpinile mature. Maturitatea tulpinii se observă atunci cănd frunzele au o culoare mai inchisă decat cele tinere și cand putem observa cu ușurință textura frunzelor. Pentru că este o plantă care indrăgește soarele, este indicat să demarăm procesul de transplantare in zile insorite. Pămantul trebuie să fie cald (din nou nevoia zilelor insorite), argilos și bogat in nutrienți. Schema de plantare este cea cu 20cm intre plante și 20cm intre randuri, care ne asigură că pătrunjelul are o aerisire optimă si că apa nu poate să băltească pe suprafața solului.
Păstrarea. Frunzele si tijele de pătrunjel creț se pot păstra:Planta perena: da
Rezista afara peste iarna: da