Busuiocul grecesc este un busuioc cu frunza mica si forma sferica. Creste pana la 35-50 cm in inaltime si in diametru, este foarte ramificat si dupa taiere se regenereaza foarte repede.
Daca il comandati in ghiveci va veti putea bucura de savoarea sa pe tot parcursul anului, pana toamna tarziu. Busuiocul grecesc este o planta anuala, deci in toamna va inbatrani si in final se va usca, insa chiar in ultimele faze ale sale il puteti taia si-l puteti pune la uscat. Asa veti avea aroma sa disponibila si peste iarna.
An de an incercam sa vi-l oferim cat mai devreme posibil, chiar incepand cu sfarsitul lui martie.
Daca doriti sa aveti o planta mare, puternica, va recomandam sa il comandati in ghiveci mare de 22 de cm, insa el este disponibil si in ghivece mai mici, de 17 cm. In ghiveci mare, busuiocul grecesc se va dezvolta mai bine.
Se poate livra prin curier, ajunge la voi in 24-48 de ore.
Busuiocul grecesc este o plantă ierboasăcu frunza mica si forma sferica, originară din partea tropicală a Asiei, cu un ciclu de viață anual. Termenul de busuioc provine din limba greacă (basileus) insemnand “rege”. Și este intr-adevăr regele bucătăriei mediteraneene si asiatice. Aroma ii este completată de roșii sau de diverse uleiuri si oțeturi.
In bucătăria italiană este foarte des intalnit in:Are de asemenea și nenumărate intrebuințări medicinale prin tratamente naturale. In cele mai comune cazuri se folosește in tratarea afecțiunilor bronșice, afecțiunilor gastrointestinale, durerilor de stomac si pentru tratarea ințepăturilor de insecte.
Busuiocul grecesc este o plantă sensibilă si destul de pretențioasă. Are nevoie de o circulație bună a aerului imprejurul plantei, de multă lumină si de căldură. Circulația aerului este necesară pentru că busuiocul este predispus la ciuperci si are nevoie de spațiu să respire, pentru a nu produce umezeală in jurul lui. Și umezeala solului este importantă pentru busuioc, acesta preferand un sol care nu e nici prea umed nici prea uscat. Busuiocul grecesc are nevoie de multă lumina solară directă, zilnic. Fiind o plantă sensibilă la frig, trebuie să avem grijă să o ferim de zonele friguroase. 10°C este temperatura minimă de care avem nevoie pentru un ciclu de creștere optim.
Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu busuioc grecesc trebuie păstrat intr-o zonă călduroasă, bine luminată și bine aerisită.Trebuie să păstrăm o distanță de 15-20cm intre alte ghivece cu plante si obiecte, pentru o bună circulație a aerului. Ghiveciul cu busuioc trebuie ținut intr-un loc bine luminat. Planta trebuie sa aibă acces direct la 6-8 ore de lumină solară, zilnică. Solul din ghiveci trebuie udat cu moderație pentru a nu inneca planta și in același timp trebuie să ii asigurăm cantitatea optimă de apă.
Recoltarea in ghiveci sau tăierea frunzelor se face din varful plantei, in jos, pentru a permite regenerarea și creșterea continuă a plantei. Odată cu apariția florilor (in general de culoare galbenă), este indicat să le tăiați pentru a sporii creșterea plantei. Astfel planta va genera alte ramuri, devenind mai bogată și inaltă. Plantele de busuioc grecesc pot ajunge pană la 90cm inălțime.
Transplantarea in pămant incepe primăvara, devreme, cu semințe sau răsaduri. De preferat, cu răsaduri tăiate dintr-un ghiveci cu busuioc grecesc. Căutăm ramuri de aprox. 10cm, cu flori, in general cele de la baza plantei. Tăiem ramura, după care indepărtăm frunzele de pe aprox. 5cm din tijă. Punem răsadul intr-un recipient transparent, cu apă, in lumina directă a soarelui și ne asigurăm că nivelul apei rămane constant, adăugand apă proaspătă. Odată ce rădăcinile au aprox. 5cm lungime (aprox. 2 săptămani) le plantăm in ghiveci, inăuntru, pentru a imputernicii rădăcinile și a facilita transferul in pămant indată ce vremea se incălzește. Plantarea in pămant se face la o adancime de 0.6cm, cu o distanta de 25-30 cm intre plante. Cand incep să inflorească, trebuie să tăiem florile pentru a facilita creșterea sporită a plantelor. La maturitate, busuiocul poate să ajungă pană la 60cm inălțime (in funcție de soi).
Păstrarea. Frunzele de busuioc grecesc se pot păstra:Planta perena: da
Rezista afara peste iarna: nu