Menta egipteană este o plantă perenă, care provine din familia lamiaceae. Acest soi de mentă este cel mai des intalnit in gastronomie și mixologie (prepararea și servirea cocktail-urilor), datorită aspectului și gustului plăcut. Comparată cu Izma (menta romanească), de culoare verde inchis și gust piperat, menta egipteană are o culoare mult mai vie și un gust puternic, dar mai puțin ințepător. Menta este bogată in vitaminele A și C și este folosită ca un antioxidant in scăderea riscului anumitor cancere, cum ar fi cancerul de colon. Planta se poate dezvolta pana la un metru in inaltime, frunzele sunt mari, crete, de o culoare verde argintiu deschis. Aroma este specifica, diferita de celelalte tipuri de menta pe care le avem.
In gastronomie menta egipteană este folosită in decorarea preparatelor, dar și in prepararea sosurilor care acompaniază carnea de miel. Se mai folosește și in prepararea dulciurilor cum ar fi: inghețată, ciocolată, etc.
In mixologie se folosește pentru prepararea si decorarea cocktail-urilor, de ex: Mojito, Mint Julep, etc. Se mai folosește și pentru prepararea ceaiului de mentă și a delicioasei limonade.
Menta egipteană este o plantă cu un ciclu de creștere rapid. In anumite cazuri poate fi considerată o plantă invazivă dacă nu este ținută sub control, datorită stolonilor (rădăcinile) care se răspandesc atat in sol, cat și pe suprafața acestuia. Pentru a o putea ține sub control este indicat să ingrădiți plantația de mentă. Este o planta perena si trece cu brio peste iernile de la noi, rasarind in primavara din radacinile ramase in pamant. Menta egipteană are nevoie de un sol umed, dar curat. Pentru că menta este o plantă deasă, este recomandată indepărtarea atentă și periodică a buruienilor ca să nu fie invadată de ele. Cand vine vorba de lumină, menta nu are nevoie de iluminare pe toată durata zilei. Este recomandat să stea in lumină dimineața și să beneficieze de umbră după ora pranzului cand se intensifică puterea soarelui.
Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu mentă egipteană trebuie păstrat intr-un loc bine luminat de soare dimineața și in care să nu fie arsă cand razele soarelui se intețesc. Trebuie să avem grijă să ținem animalele de companie departe de ghiveciul cu mentă pentru că, dacă este ingerată in cantități mari poate să le dăuneze. In privința solului, trebuie să ne asigurăm că acesta este in permanență umed, dar să avem grijă să nu innecăm planta. In cazul in care planta beneficiează de prea multă lumină, este indicat să folosim un pulverizator pentru a umezii frunzele și a o răcorii. Menta egipteană in ghiveci se recoltează prin tăierea frunzelor odată ce tulpinile au o inălțime de 15-20cm. Acest proces de recoltare este foarte benefic pentru plantă, stimulandu-i procesul de creștere și crescandu-i densitatea. Acest lucru inseamnă că, prin procesul de recoltare vom avea o plantă mult mai productivă, intr-un timp mai scurt. De luat aminte că nu trebuie să o tundem in exces. In general, tundem planta aprox. o treime din lungimea tulpinii incepand cu varful acesteia, cand tulpina se alungește și frunzele din varf incep să nu mai fie atat de lungi cum sunt cele de la bază.
Transplantarea in pămant. In cazul mentei egiptene procesul de transplantare se face prin tăierea stolonilor (rădăcinilor) de mentă la dimensiuni de 10-15cm. Plantarea cu semințe nu este recomandată pentru că există riscul ca plantele să fie sterile. Procesul de transplantare se poate face de doua ori pe an. Toamna, inainte de venirea inghețului, pentru a beneficia de o plantație bogată și care dă roade odată cu venirea primăverii; sau primăvara devreme. Schema de plantare cel mai des intalnită este cea cu o distanță de 50cm intre randuri și 20cm intre fire, adică 10 stoloni pe metru pătrat.
Păstrarea. Frunzele de mentă egipteană se pot păstra:Rezista afara peste iarna: da
Planta perena: da