Maghiranul este o plantă perenă din familia Lamiaceae, originară din Cipru și Sudul Turciei. Era cunoscut in antichitate, de greci și romani ca un simbol al fericirii.
In gastronomie maghiranul este folosit in combinație cu varietăți de carne albă, cum ar fi carnea de pui sau de curcan. Se mai folosește impreună cu carnea de porc sau de vanat și pentru diferite supe.Maghiranul este o planta destul de rezistentă și nu are nevoie de o ingrijire foarte atentă. Este o plantă perenă, dar datorită provenienței din zona Mediteraneeană nu este rezistentă la frig și in cazul Romaniei iși pierde perenitatea. Este posibil să creștem maghiranul in casă, peste iarnă, in cazul in care păstrăm ghiveciul intr-un loc calduros și bine luminat.
Are nevoie de un sol ușor argilos sau nisipos, cu o bună calitate de drenare. Este bine să nu udăm planta foarte des și să lăsăm solul să usuce complet intre udări. Trebuie să-i oferim și destul de mult spațiu pentru o ventilatie bună, fapt care ne ajuntă in cazul in care am udat maghiranul prea mult, uscand pămantul mai repede si protejand planta impotriva mucegaiului.
Ingrijirea in ghiveci. Cand vine vorba de ingrijirea maghiranului in ghiveci trebuie să ținem ghiveciul intr-un loc in care să beneficieze de cat mai multă lumină solară in fiecare zi, probabil la geam sau pe verandă. Facem acest lucru pentru că planta are nevoie de mult soare și de caldură datorită climei din care provine, dar și pentru a ne asigura că apa nu poate să bălteasca la baza plantei și să o innece sau că nu apare mucegaiul la rădacină. Ghiveciul trebuie ținut intr-un loc bine aerisit, fară să fie inghesuit de alte plante. Vom uda planta la intervaluri care să permită pămantului să se usuce complet și putem să nu ne facem griji dacă am uitat să o udăm la un interval predefinit pentru că maghiranul este rezistent la secetă.
Recoltarea maghiranului in ghiveci se face in general, inainte ca planta să inflorească pentru că atunci frunzele sunt cele mai gustoase. Dacă a inceput deja să inflorească este recomandat să nu mai recoltăm frunzele pentru consum, pentru că incep sa capete un gust amar, dar vom tăia florile pentru a o incuraja să se dezvolte. Recoltarea se face prin ruperea frunzelor sau prin tăierea tijelor pentru uscare. Procesul de recoltare poate să inceapă odată ce planta are aprox. 15cm inălțime
Transplantarea in pămant se face prin tăierea tijelor de la o plantă matură. Vom tăia tijele pentru transplantare din varful plantei pe o lungime de aprox. 5 cm. Timpul ideal pentru transplantarea maghiranului este spre sfarșitul primăverii și chiar inceputul verii, in lumina plină a soarelui pentru a-i oferi condiții optime de creștere. Trebuie să ne ferim de transplanatrea maghiranului in zile umbrite sau ploioase pentru ca există riscul ca răsadurile să moara doatorită condițiilor climatice native plantei. Solul poate sa fie argilos sau nisipos, dar in general nu este o plantă pretențioasă și poate să crească bine și in alte tipuri de sol cu condiția ca solul să fie foarte bine drenat. Schema de plantare recomandată este cea cu 30cm intre plante și 30cm intre randuri.
Păstrarea. Frunzele de maghiran se pot păstra:Planta perena: da
Rezista afara peste iarna: nu