Marime ghiveci: 17 cm - 1,8L
Durata de livrare: 1-5 zile
Coriandrul, cilantro cum este denumit in America (denumirea in limba spaniolă) sau pătrunjelul chinezesc, este o plantă anuală din familia Apiaceae. Originară din Iran este răspandită in sudul Europei si sud-vestul Asiei.
In gastronomie se folosesc frunzele și semințele, dar se poate folosi toata planta. In India, Germania, Rusia sunt folosite rădăcinile și semințele datorită aromei mai puternice, iar in alte părți din Europa se folosesc frunzele.Coriandrul este o plantă rezistentă chiar daca nu este o plantă perenă. Din cauza aromei puternice este un repelent bun impotriva insectelor și nu are dăunători. Preferă o climă mai caldă cu lumină din belsug, dar nu este bine să ii oferim foarte multă caldură pentru că are tendința să inflorească și să incolțească brusc atunci cănd stă in soarele dogoritor al verii sau intr-un sol cu o temperatură ridicată. Pe timpul anotimpului călduros este bine să-i oferim umbră atunci cand lumina soarelui este mai puternică și să-i menținem solul umed pentru a nu-i oferi ocazia să inflorească brusc. Toamna, in schimb, trebuie să avem grijă in privința umezelii solului pentru că atmosfera umedă a anotimpului și un sol umed predispun planta la mucegai.
Ingrijirea in ghiveci. Coriandrul crește bine cănd este ținut in casă. Ghiveciul cu coriandru trebuie păstrat intr-un loc in care să poată beneficia de minim 6h de lumină solară zilnic și ținand cont că planta are tendința să se incline către soare, trebuie să intoarcem ghiveciul odată la doua, trei zile. Vara, ghiveciul trebuie ținut intr-un loc in care să aibă lumină din belsug ziua și umbră după-amiază. Pentru că planta prefera un sol umed trebuie să ne asiguram că ghiveciul este ținut intr-un loc bine aerisit ca să nu-i oferim condiții de instalare a mucegaiului. Nu este important să udăm planta des, ci să o udam mult. In principiu, o vom uda doar atunci cand pămantul este uscat la atingere, pană cănd pămantul este ud in totalitate.
Recoltarea coriandrului se face foarte ușor prin tăierea părții de sus a ramurilor (o treime din varful plantei), aceasta este partea pe o folosim la gătit și pentru ca cele două treimi rămase să poată să crească noi ramuri și să imbogățească planta. Recoltarea se poate face odată pe saptămană dacă planta este ținută in condiții optime și se dezvolta bine. In orice caz este recomandată recoltarea săptămanală pentru prevenirea infloririi bruște, mai ales pe durata verii dacă ghiveciul este ținut in lumina soarelui pe toată durata zilei.
Transplantarea in pămant se face numai din răsaduri tinere pentru că, rădurile mai bătrane vor inflorii imediat după ce le-am transplantat in grădină. Cel mai bine este să demarăm acest proces primăvara tarziu și intr-o zi mai puțin insorită, poate chiar umbrită. Răsadurile au tendința să se ofilească puțin după transplantare, in special dacă lumina soarelui este foarte puternică. In general iși vor reveni după cateva zile, dar este bine sa prevenim transplantarea in zilele insorite. Solul poate să fie argilos sau nisipos, cu o capacitate bună de drenare si bogat in nutrienți. Schema de plantare este cea cu 20cm distanță intre plante și 30cm distanță intre randuri. Recoltarea se poate face cand planta ajunge la o inălțime de 10cm.
Păstrarea. Frunzele de coriandru se pot păstra:Planta perena: nu
Rezista afara peste iarna: nu