Oregano in ghiveci este o planta perena care creste destul de rapid. Regenerarea sa permite ca dintr-un ghiveci mare sa puteti recolta destul de mult, cat pentru un sezon intreg. Oregano proaspat la indemana dumneavoastra, direct de pe pervazul casei sau din gradina poate fi trimis acum prin curier si sa ajunga in 24-48 de ore.
Planta poate fi tinuta afara sau chiar transplantata in gradina. Oregano rezista bine la frig, peste iarna, chiar daca frunzele se usuca, in primavara o sa inverzeasca din nou.
Oregano este o plantă care face parte din familia de mentă, Lamiaceae. Este o planta perena care provine din zona Mediteraneeană, al cărui nume provine din termenul compus, din limba greacă (oros) munte si (ganos) luminozitate, deci “luminozitatea muntelui”.
In bucătărie se folosește in combinație cu roșiile, pentru diverse sosuri de paste sau pizza și cu uleiul de măsline in diferite combinații de sosuri pentru carnea de miel, pui sau vită.Oregano nu este in general o plantă sensibilă, dar datorită provenienței mediteraneene iși pierde perenitatea in țara noastră și devine mai sensibilă. Este o plantă care are nevoie de mult soare ca să crească și să se dezvolte optim. Trebuie să-i oferim aprox. 8h de soare zilnic, ținand cont că o cantitate mare de lumină solară ii va imbogăți aroma. Are nevoie de un sol nisipos și cu o compoziție mică de materie organică, unde se dezvolta mai bine decat intr-un sol umed, argilos si cu o compoziție organică mare. Ii vom oferi un spațiu de crștere adecvat pentru o ventilație bună, fară să permitem apei să băltească la baza plantei.
Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu oregano are nevoie de spațiu care să permită aerisirea plantei și o bună uscare a solului după udare. Trebuie să menținem pămantul bine drenat ca să nu innecăm planta, ținand cont că preferă o clima caldă cu un sol mai uscat și se dezvoltă bine in condiții mai slabe decat alte plante. Oregano in ghiveci are nevoie de multă lumină solară și de căldură. Este indicat să ținem ghiveciul la geam, dacă il ținem in casă, unde poate să beneficieze de 8 ore de lumină si caldură in fiecare zi.
Recoltarea in ghiveci se face prin tăierea tijelor sau a frunzelor odată ce planta ajunge la o inălțime de 12cm. Cand incepe să inflorească, frunzele incep să-și piardă aroma și trebuie să rupem sau să tundem florile ca să incurajăm planta să se dezvolte mai repede și să-i menținem aroma. Atunci cand recoltăm vom avea grijă să nu tăiem/rupem mai mult de 2/3 din mărimea plentei pentru a-i permite să crească in continuare. Putem să recoltăm oregano de cate ori este nevoie, neavand un ciclu definit de creștere și recoltare.
Transplantarea in pămant se face prin răsaduri de la o plantă matură atunci cand vremea este optimă. Pentru că provine dintr-o climă mediteraneeana, condițiile optime pentru transplantare sunt primăvara tarziu cand poate să beneficieze din plin de termperaturi cuprinse intre 20-25 grade C si căldura solară pe tot parcursul zilei. Solul trebuie să fie nisipos cu o abilitate bună de drenare, care să nu permită băltirea apei. Oregano nu preferă un sol foarte fertil și se dezvoltă mai bine intr-un sol cu o fertilitate moderată. Schema de plantare recomandată este cea cu o distanta de 25cm intre plante și 35cm intre randuri. Această schemă permite bună uscare a apei, care are tendința să băltească la baza plantei, o bună aerisire și un spațiu adecvat pentru recoltare. Recoltarea se face după nevoie, fară a avea o metodă definită intre tăiere și creștere, dar avand grijă să nu tăiem mai mult de doua treimi din plantă
Păstrarea. Frunzele de oregano se pot păstra:Planta perena: da
Rezista afara peste iarna: da