Busuiocul este o plantă ierboasă, originară din partea tropicală a Asiei, cu un ciclu de viață anual. Termenul de busuioc provine din limba greacă (basileus) însemnând “rege”. Și este într-adevăr regele bucătăriei mediteraneene si asiatice.
Aroma îi este completată de roșii sau de diverse uleiuri si oțeturi.
În bucătăria italiană este foarte des întâlnit în:
- sosul pesto
- diverse tipuri de pizza
- diverse tipuri de paste
Are de asemenea și nenumărate întrebuințări medicinale prin tratamente naturale. În cele mai comune cazuri se folosește în tratarea afecțiunilor bronșice, afecțiunilor gastrointestinale, durerilor de stomac si pentru tratarea înțepăturilor de insecte.
Busuiocul este o plantă sensibilă si destul de pretențioasă. Are nevoie de o circulație bună a aerului împrejurul plantei, de multă lumină si de căldură. Circulația aerului este necesară pentru că busuiocul este predispus la ciuperci si are nevoie de spațiu să respire, pentru a nu produce umezeală în jurul lui. Și umezeala solului este importantă pentru busuioc, acesta preferând un sol care nu e nici prea umed nici prea uscat. Busuiocul are nevoie de multă lumina solară directă, zilnic. Fiind o plantă sensibilă la frig, trebuie să avem grijă să o ferim de zonele friguroase. 10°C este temperatura minimă de care avem nevoie pentru un ciclu de creștere optim.
Îngrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu busuioc trebuie păstrat într-o zonă călduroasă, bine luminată și bine aerisită.
Trebuie să păstrăm o distanță de 15-20cm între alte ghivece cu plante si obiecte, pentru o bună circulație a aerului. Ghiveciul cu busuioc trebuie ținut într-un loc bine luminat. Planta trebuie sa aibă acces direct la 6-8 ore de lumină solară, zilnică. Solul din ghiveci trebuie udat cu moderație pentru a nu înneca planta și în același timp trebuie să îi asigurăm cantitatea optimă de apă.
Recoltarea in ghiveci sau tăierea frunzelor se face din vârful plantei, în jos, pentru a permite regenerarea și creșterea continuă a plantei. Odată cu apariția florilor (în general de culoare galbenă), este indicat să le tăiați pentru a sporii creșterea plantei. Astfel planta va genera alte ramuri, devenind mai bogată și înaltă. Plantele de busuioc pot ajunge până la 90cm înălțime.
Transplantarea în pământ începe primăvara, devreme, cu semințe sau răsaduri. De preferat, cu răsaduri tăiate dintr-un ghiveci cu busuioc. Căutăm ramuri de aprox. 10cm, cu flori, în general cele de la baza plantei. Tăiem ramura, după care îndepărtăm frunzele de pe aprox. 5cm din tijă. Punem răsadul într-un recipient transparent, cu apă, în lumina directă a soarelui și ne asigurăm că nivelul apei rămane constant, adăugând apă proaspătă. Odată ce rădăcinile au aprox. 5cm lungime (aprox. 2 săptămâni) le plantăm în ghiveci, înăuntru, pentru a imputernicii rădăcinile și a facilita transferul in pământ îndată ce vremea se încălzește. Plantarea în pământ se face la o adâncime de 0.6cm, cu o distanta de 25-30 cm între plante. Când încep să înflorească, trebuie să tăiem florile pentru a facilita creșterea sporită a plantelor. La maturitate, busuiocul poate să ajungă până la 60cm înălțime (în funcție de soi).
Păstrarea. Frunzele de busuioc se pot păstra:
- uscate, pentru perioade lungi
- congelate în pungi de plastic, pentru perioade medii (câteva săptămâni)
- refrigerate în pungi de plastic, pentru perioade scurte (câteva zile)