Busuiocul corsican este o plantă ierboasă, originară din partea tropicală a Asiei, cu un ciclu de viață anual. Termenul de busuioc provine din limba greacă (basileus) insemnand “rege”. Și este intr-adevăr regele bucătăriei mediteraneene si asiatice. Aroma ii este completată de roșii sau de diverse uleiuri si oțeturi.
In bucătăria italiană este foarte des intalnit in:Are de asemenea și nenumărate intrebuințări medicinale prin tratamente naturale. In cele mai comune cazuri se folosește in tratarea afecțiunilor bronșice, afecțiunilor gastrointestinale, durerilor de stomac si pentru tratarea ințepăturilor de insecte. Busuioc rosu/verde de talie inalta, cu dezvoltare pe verticala. Este asemanator cu cel italian, insa frunzele sunt crestate pe margine. Produce un efect de culoare in preparatele in care este folosit.
Busuiocul corsican este o plantă sensibilă si destul de pretențioasă. Are nevoie de o circulație bună a aerului imprejurul plantei, de multă lumină si de căldură. Circulația aerului este necesară pentru că busuiocul este predispus la ciuperci si are nevoie de spațiu să respire, pentru a nu produce umezeală in jurul lui. Și umezeala solului este importantă pentru busuioc, acesta preferand un sol care nu e nici prea umed nici prea uscat. Busuiocul corsican are nevoie de multă lumina solară directă, zilnic. Fiind o plantă sensibilă la frig, trebuie să avem grijă să o ferim de zonele friguroase. 10°C este temperatura minimă de care avem nevoie pentru un ciclu de creștere optim.
Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu busuioc corsican trebuie păstrat intr-o zonă călduroasă, bine luminată și bine aerisită.
Trebuie să păstrăm o distanță de 15-20cm intre alte ghivece cu plante si obiecte, pentru o bună circulație a aerului. Ghiveciul cu busuioc trebuie ținut intr-un loc bine luminat. Planta trebuie sa aibă acces direct la 6-8 ore de lumină solară, zilnică. Solul din ghiveci trebuie udat cu moderație pentru a nu inneca planta și in același timp trebuie să ii asigurăm cantitatea optimă de apă.
Recoltarea in ghiveci sau tăierea frunzelor se face din varful plantei, in jos, pentru a permite regenerarea și creșterea continuă a plantei. Odată cu apariția florilor (in general de culoare galbenă), este indicat să le tăiați pentru a sporii creșterea plantei. Astfel planta va genera alte ramuri, devenind mai bogată și inaltă. Plantele de busuioc corsican pot ajunge pană la 90cm inălțime.
Transplantarea in pămant incepe primăvara, devreme, cu semințe sau răsaduri. De preferat, cu răsaduri tăiate dintr-un ghiveci cu busuioc. Căutăm ramuri de aprox. 10cm, cu flori, in general cele de la baza plantei. Tăiem ramura, după care indepărtăm frunzele de pe aprox. 5cm din tijă. Punem răsadul intr-un recipient transparent, cu apă, in lumina directă a soarelui și ne asigurăm că nivelul apei rămane constant, adăugand apă proaspătă. Odată ce rădăcinile au aprox. 5cm lungime (aprox. 2 săptămani) le plantăm in ghiveci, inăuntru, pentru a imputernicii rădăcinile și a facilita transferul in pămant indată ce vremea se incălzește. Plantarea in pămant se face la o adancime de 0.6cm, cu o distanta de 25-30 cm intre plante. Cand incep să inflorească, trebuie să tăiem florile pentru a facilita creșterea sporită a plantelor. La maturitate, busuiocul corsican poate să ajungă pană la 60cm inălțime (in funcție de soi).
Păstrarea. Frunzele de busuioc corsican se pot păstra:Planta perena: da
Rezista afara peste iarna: nu