Cimbru in ghiveci

DeLaAndrei
20,00 RON
Marime ghiveci:
In stoc

Durata de livrare: 1-5 zile

Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: cim-mic Ai nevoie de ajutor? 0734566050
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)

Cimbru este o plantă perenă din familia Lamiaceae si este inrudit cu oregano. Originar din zona mediteraneeană, in antichitate egiptenii foloseau cimbru in procesul de imbălsămare, iar grecii il ardeau pentru aromă, in temple.

            In medicină are numeroase intrebuințări și este folosit in mai multe forme. Se poate administra sub formă de frunze proaspete, infuzii și tincturi, avand efect terapeutic pentru digestie, stimularea funcției hepato-biliare și sprijină funcția pancreatică.
            In gastronomie se folosește sub forma proaspătă sau uscat pentru aromarea diferitor feluri de mancare. Datorită gustului picant se asociază foarte bine cu mancărurile mai grase și cu diverse cărnuri. Merge bine cu preparate din pește și cu ciorbe acrite cu borș.
            Este un foarte bun repelent impotriva țanțarilor.

Cimbru este o plantă aromatică rezistentă la secetă datorită provenienței din zona mediteraneeană și nu are nevoie de prea multă apa pentru o dezvoltare optimă. Cu toate acestea, planta poate să reziste cu brio peste iarnă datorită toleranței la ingheț. Cimbru poate să fie crescut atat in ghiveci cat și in grădină. Cimbrul in ghiveci va creste destul de inalt, fiind o planta de cultura, iar cu trecerea timpului, tulpina de cimbru se va lemnifica. Ritmul de crestere este destul de rapid. Planta are nevoie de multă lumină solară (8-10h zilnic) și agreează căldura. Solul trebuie să fie nisipos sau ușor argilos, cu o bună capacitate de drenare.

Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu cimbru este usor de intreținut datorită nevoii de atenție, scăzută, de care are nevoie planta. Cimbrul poate să fie păstrat cu ușurință in interior pentru că nu are o nevoie mare de lumină solară, aprox. 6 ore de lumină zilnic. Giveciul va avea nevoie de spațiu pentru aerisire chiar dacă planta nu generează o tufă deasă, pentru că are tendința să crească in exteriorul ghiveciului și să stanjenească alte plante dacă sunt prea apropiate. Pămantul trebuie să fie bine drenat și il vom uda numai atunci cand s-a uscat complet. Udarea se face fără să lăsăm apa să băltească deasupra pămantului sau in farfuria ghiveciului, pnetru că este posibilă apariția mucegaiului la rădăcină.

Recoltarea in ghiveci se face inainte ca cimbrul să inflorească, pentru că atunci sunt frunzele si tijele mai fragede, prin tăierea tulpinei pe o lungime de aprox 13cm de la varf. Tăierea tijelor o vom face din exteriorul tufei și ne vom asigura că tijele rămase vor avea o lungime de aprox. 13cm. pentru a ne aigura că rămane o plantă puternică care să genereze o recoltă nouă și mai bogată. In afară de recoltare este indicat să tundem varfurile plantei in special după ce au inflorit pentru a permite tufei de cimbru să se dezvolte mai repede.

Transplantarea in pămant. Transplantarea cimbrului se face in special prin răsaduri, deoarece semințele pot să germineze foarte greu sau să nu germineze deloc dacă provin de la o plantă sterilă. Pentru că preferă mult soare și se dezvoltă mai bine cand beneficiază de multă lumină solară este bine să demaram procesul de transplantare primăvara, atunci cand temperatura solului  este de aprox. 21 de grade C. Pămantul trebuie să aibă o capacitate bună de drenare si trebuie să fie nisipos sau argilos. Pentru că cimbrul are tendința să se ramifice spre exterior este bine să lăsăm un spțiu generos intre plante cu schema de plantare care are 45cm intre plante și 45cm intre randuri

Păstrarea. Cimbrul se poate păstra sub formă de frunze sau tije intregi, legate:
- uscate, pentru perioade lungi
- congelate in pungi de plastic, pentru perioade medii (cateva săptămani)
- refrigerate in pungi de plastic, pentru perioade scurte (cateva zile)

Scrie un review


close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!