Chives (ceapa de tuns) in ghiveci

DeLaAndrei
20,00 RON
Chives sau ceapa de tuns este o planta perena care poate fi crescuta cu succes atat in interior, in ghiveci cat si afara. Face fata fara probleme iernilor de la noi, iar primavara devreme incepe cresterea.
 
Marime ghiveci:
Momentan indisponibil

Durata de livrare: 1-5 zile

Cod Produs: chiv-mic Ai nevoie de ajutor? 0734566050
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)

Chives este o plantă perenă din familia Amaryllidaceae, inrudită cu ceapa comună, usturoiul și prazul. Este răspandită larg pe mai multe continente cum ar fi: Europa, Asia si America de Nord.
            In gastronomie chives se folosește in salate, ciorbe, mancăruri de cartofi și omlete. Poate să fie un inlocuitor pentru ceapa obișnuită pentru cei cărora nu le place iuțeala și pentru ceapa verde. Se mănancă și florile pe care le produce planta și sunt folosite in garnituri.
Este o specie de ceapa de frunze si poate fi folosita ca decor pe farfurie
            In medicină se folosește pentru prevenirea apariției cancerelor, in special a cancerului gastrointestinal. Se mai folosește pentru imbunătățirea stărilor psihice și a somnului.
            Este un bun repelent pentru muștele de morcov, gandacul japonez și pentru afide.

Chives este o plantă care preferă anotimpurile răcoroase, adică primăvara – toamna și tolerează bine frigul. Acest lucru ne arată că putem să plantam chives primăvara devreme pentru a putea recolta spre sfarșitul primăverii sau la inceputul verii. Trebuie să ținem cont de florile plantei și de semințele acestora pentru că dacă nu suntem atenți ne va invada grădina prin răspandirea semințelor. In acest sens este indicat să tundem florile inainte să poată să răspandească semințele și să le folosim pentru diverse garnituri sau să le păstram pentru folosirea ulterioară. Chiar dacă preferă o climă mai răcoroasă, planta are nevoie de lumină solară din belșug pentru o dezvoltare optimă. Solul trebuie să fie umed, bogat in materie organică și cu o abilitate bună de drenare.

Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu chives trebuie păstrat intr-un loc unde să poată să beneficieze de cel puțin 6h de lumină solară zilnic, ținand cont că nu preferă o climă foarte călduroasă și pe durata verii trebuie să o ferim de soarele puternic. Se poate dezvolta bine și cu puțină umbră. Pentru ca preferă un pămant bogat in materie organică și umed, trebuie să-i oferm destul spațiu pentru aerisire chiar dacă planta crește mai mult pe verticală și nu se dezvoltă foarte mult in afara ghiveciului. Vom uda planta pană se umezește tot pămantul din ghiveci și il vom lăsa să se usuce ușor pană o vom uda din nou. 

Recoltarea in ghiveci se face cu ușurință față de alte plante aromatice. Vom recolta planta prin tundere (de la varfuri spre baza), pe toată durata sezonului de recoltare in funcție de nevoie, indată ce a ajuns la aprox. 15 cm inălțime. Acest procedeu este benefic și pentru dezvoltarea plantei, sporindu-i ciclul de creștere. Vom avea grijă să nu tăiem prea mult din lungimea tijelor și să slăbim planta. In general ne vom opri din recoltare atunci cand tijele ajung la o lungime de minim 5cm. Chives regenereaza destul de repede frunzele astfel ca puteti sa va bucurati de gustul proaspat al frunzelor de ceapa tot timpul anului.

Transplantarea in pămant. Pentru chives procesul de transplantare se face diferit față de alte plante datorită modalității de creștere. Chives crește asemănător cu ceapa care este formată dintr-o tija lunga cu frunze și la bază formează un bulb din care cresc rădăcinile. Asta inseamna că un ghiveci cu chives conține mai multe plante (aprox. 10), iar procezul de transplantare se face prin divizarea plantelor din ghiveci și plantarea lor individuală. Anotimpul ideal pentru acest procedeu este toamna pentru ca in anul urmator să poată să inflorească și să-și răspandească semințele. Pnetru că nu este o plantă deasă schema de plantare este cea cu 15cm intre plante și cu 15cm intre randuri.

Păstrarea. Chives se poate păstra prospată, in frigider, pentru perioade scurte (aprox. o saptămană). Păstrarea se face in pungi sau recipiente de plastic inchise ermetic. Precum ceapa normală sau cea verde, nu este indicat să spălăm tijele de chives inainte de păstrare pentru că umezeala incurajează apariția mucegaiului.

Scrie un review


close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!