Cum ingrijim plantele aromatice in ghivece

Salutare!

Am fost intrebati de mai multe ori de catre voi, cei care ati cumparat ghivece cu aromatice, cum se ingrijesc plantele, cat de des sa le udati, unde sa le puneti in apartament sau curte, cum sa le taiati si daca vor rezista mai mult timp?

Pentru ca ne dorim ca voi sa va bucurati de plantele primite pentru cat mai mult timp, ideal - ani de zile, scriem foarte pe scurt cam ceea ce facem noi pentru ingrijirea lor si speram sa va fie de folos aceste informatii.

Soare, Apa, Aer!
Cel mai important factor pentru a avea o planta puternica si sanatoasa mi se pare lumina. Plantele aromatice sunt in general plante care provin din zona mediteraneana unde au parte de o vreme calda, fara ierni geroase si zile cu multe ore de soare direct. Cei care ati vizitat Grecia sau Italia poate ati vazut pe campuri tufe de salvie, cimbru, poate chiar rozmarin.
Asadar, incercati sa pozitionati plantele in zonele din apartament unde au cele mai multe ore de lumina, soare direct. Iar daca aveti curte sau posibilitatea de a le transplanta puneti-le in zone fara umbra, departe de arbori sau arbusti si unde sa primeasca cat mai mult soare. Plantele aromatice iubesc caldura si lumina.

Udarea aromaticelor se face in functie de marimea ghiveciului, a plantei si a temperaturii din ambientul plantei. Ghivecele mici (17 cm) pe care le oferim pot sa sustina plante care ajung pana la talii de 40-50 cm inaltime, insa daca aveti o planta mare in ghiveciul mic va trebui sa o udati mai des, poate chiar zilnic pe timpul verii. Ghiveciul mare (22 cm) poate sustine plante mai mari, radacinile avand loc mai mult sa se dezvolte. Aceasta poate fi udat mai rar la inceput, cand planta e mai mica, insa posibil sa fie nevoie de udare zilnica daca planta creste si daca temperaturile sunt ridicate. Daca o planta are frunzele usor vestejite dupa-amiaza, dupa ce a stat in soare toata ziua, udati-o cat mai repede posibil. Isi va reveni incredibil de repede. Daca va sta mai mult timp in starea aceasta in care frunzele sunt vestede, este posibil ca unel frunze sa se usuce si sa nu isi mai revina, deci atentie! Pe de alta parte, nu exagerati cu apa, prea multa apa poate omora planta sau o poate inbolnavi. Regula este ca trebuie udat putin daca pamantul din ghiveci este uscat la suprafata.

Asezati ghivecele astfel incat fiecare planta sa aiba parte de destul soare si aerul sa poata circula printre frunzele ei. Plantele care sunt inghesuite prea apropiat, care sunt puse in locuri unde aerul nu circula, care sunt umbrite de alte plante sau obiecte se inbolnavesc mai usor.

Adaptati marimea ghiveciului la marimea plantei. O planta mica poate sa traiasca cu mai putine resurse (minerale, apa) pe care le poate procura dintr-o cantitate de pamant mai mica, insa pe masura ce creste are nevoie de mai multe resurse si deci de mai mult pamant. Schimbati ghiveciul daca planta devine mare sau da semne ca nu se mai dezvolta!




 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!