Ardei iute oltenesc (țâr) in ghiveci

DeLaAndrei
20,00 RON
Stoc epuizat
Cod Produs: tar Ai nevoie de ajutor? 0734566050
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)

Ardeiul iute oltenesc (tar) este o plantă perenă din specia Capsicum annuum. Aceasta specie de ardei provine din Oltenia. Capsicum annuum cuprinde o varietate largă de ardei precum: ardeiul gras, jalapeno și cayenne.
In gastronomie se folosește pentru adaugarea iuțelii din diferite preparate asemenea celorlalte tipuri de ardei iuți. Are o iuțeală medie pe scara Scoville (scara de masurare a iuțelii ardeilor iuți și a diferitor mancăruri) și se consumă proaspăt sau adaugat in mancăruri.

Ardeiul oltenesc (tar) produce fructe galbene, subtiri si lungi de aproximativ 7-8 cm, culoare galbena, de o iutime moderata spre iute. Planta este de marime medie, produce multe fructe din vara pana toamna tarziu. Este un bun repelent impotriva omizilor verzei și puricilor de plante.

Ardeiul iute oltenesc (tar) se dezvoltă intr-un arbust de dimensiune mică cu frunze lucioase de culoare verde inchis. Plantele din specia Capsicum annuum sunt hermafrodite, insemnand că se pot reproduce singure fără a avea nevoie de ajutorul insectelor sau al păsărilor. Pentru că provine dintr-o climă caldă preferă soare și căldură continuu și nu va crește la umbră sau in anotimpul rece. Are nevoie de un pămant umed cu o abilitate bună de drenare, nisipos sau argilos.

Ingrijirea in ghiveci. Ghiveciul cu ardei oltenesc (tar) trebuie ținut in permanență la soare intr-un loc călduros, in gradină sau la geam. Trebuie să-i oferim suficient spațiu pentru aerisire. Udarea se face la baza plantei incercand să nu udăm tot arbustul și să evităm apariția mucegaiului. Recoltarea in ghiveci se face prin tăierea codițelor fructelor coapte cu un cleste sau o foarfeca. Putem observa că fructele au ajuns la maturitate atunci cand au 7-10cm lungime și au cea mai intensă culoare. Totodată recoltarea stimulează arbustul să producă din ce in ce mai multe fructe. Ardeiul iute oltenesc (tar) produce fructe pană in toamnă, pe toata durata sezonului de recoltare.

Transplantarea in pămant a ardeiului oltenesc (tar) se face vara datorită necesității de căldura și lumină solară din belsug. Pămantul in care transplantăm trebuie să fie nisipos datorită provenienței din zona tropicală. Nisipul va oferi rădăcinilor aerisirea necesară și pămantului o abilitate bună de drenare. Trebuie să-i oferim destul spațiu pentru aerisire și pentru prevenirea apariției mucegaiului, prin schema de plantare cu 25cm distanță intre plante.

Păstrarea. Ardeiul iute oltenesc (tar) se poate păstra ca și celelalte tipuri de ardei iuți:
-proaspăt refrigerat, pentru perioade scurte
-murat, pentru perioade lungi
-uscat, pentru perioade lungi
 

Planta perena: nu

Rezista afara peste iarna: nu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!